Kleurbeheer
Constante kleuren in je fotografisch werk.
Het is belangrijk om je beeldscherm te kalibreren om zo gelijke kleuren te krijgen tussen het beeldscherm en de uiteindelijke afdruk. WYSIWYG oftewel What You See Is What You Get.
Volg onderstaande stappen dit te realiseren:
Stap 1 - Beeldschermkalibratie
Om je kleuren gelijk te krijgen tussen het beeldscherm en de uiteindelijke afdruk moet men een beeldschermkalibratie-apparaat gebruiken, zoals bv. X-Rite ColorMunki Display.
Beeldschermkalibratie-apparaten analyseren met de nodige software, een reeks kleuren en grijstinten van je beeldscherm.
De meest voorkomende problemen bij niet-gekalibreerde beeldschermen is een te hoog ingestelde helderheid in de fabrieksinstellingen, wat de uiteindelijke afdruk aanzienlijk donkerder zal maken. Een beeldschermkalibratie-apparaat regelt een betere helderheid voor je beeldscherm. Bij de meeste apparaten kunt u de helderheid van het beeldscherm selecteren en instellen. Wij raden 100 cd/m2 als uitgangspunt aan. Gamma moet worden ingesteld op 2.2.
Meer geavanceerde apparaten meten ook het niveau van het omgevingslicht van de ruimte.
Tijdens de metingen van het kalibratieproces maakt de kalibratiesoftware een kleurprofiel aan dat communiceert met je beeldscherm om elke kleur overeen te laten komen met de uiteindelijke afdruk.
Let op: Hoewel alle beeldschermen kunnen worden gekalibreerd op een basisniveau, zal de juistheid van de resultaten variëren afhankelijk van de kwaliteit van het desbetreffende scherm. Een goedkoop beeldscherm van lage kwaliteit, kan gekalibreerd goede resultaten opleveren. Aanbevelingen voor kleurkritisch werk zijn onder andere Eizo, NEC en de UltraSharp modellen van Dell. Het is natuurlijk belangrijk dat zelfs de beste beeldschermen gekalibreerd moeten worden.
Stap 2 - Bestandsformaat & Kleurruimte
Het is van belang dat je foto's het juiste formaat hebben voor je bestelling bij Vakcolor. Alle afbeeldingen moeten 8-bit JPEG-afbeeldingen van hoge kwaliteit zijn in ofwel sRGB-, Adobe (98)RGB- of ProPhoto RGB-kleurruimtes.
Lightroom Exportinstellingen
We raden aan om Exportinstellingen aan te maken en op te slaan voor toekomstig gebruik.
Aanbevolen Instellingen:
- Beeldformaat: JPEG-bestanden
- Kleurruimte: sRGB / Adobe (98)RGB / Pro Photo RGB
- Kwaliteit: '100' om de volledige beeldkwaliteit te behouden
- Beeldformaat Aanpassen: Niet aanvinken om een maximale kwaliteit te behouden
- Niet Vergroten: Niet aanvinken om maximale kwaliteit te behouden
- Scherpstellen Voor: Print
Photoshop Exportinstellingen
Wij raden aan om documenten op te stellen met behulp van de volgende instellingen voor toekomstig gebruik.
- Beeldresolutie: 300 pixels/inch (min. 150)
- Kleurmodus: RGB-kleur / 8-bit
- Kleurprofiel: sRGB IEC61966-2.1
We raden volgende kleurinstellingen aan in Photoshop (Bewerken > Kleurinstellingen >...).
- Werkruimte: RGB: sRGB IEC61966-2.1
- Beleid voor Kleurbeheer: RGB: Ingesloten profielen behouden
- Profielen komen niet overeen: Zorg om Ask te controleren bij openen en plakken.
Stap 3 - Bestel Voorbeeldprints
Het is van belang je beeldscherm af te stemmen om een goede afdruk te garanderen, daarom bieden we gratis voorbeeldprints aan. Bestel voor het beste resultaat voorbeeldprints bestaande uit verschillende afbeeldingen die een breed kleurenspectrum hebben. Voeg ook een zwart/wit afbeelding toe.
Bestel gratis voorbeeldprints op onze website.
Stap 4 - Soft-proofing
Wanneer je je voorbeeldprints ontvangt is de volgende stap om de afgedrukte resultaten te vergelijken met die van je beeldscherm.
Hoewel de voorbeeldprints een veel nauwere match dan de pre-kalibratieresultaten zullen opleveren, is er in dit stadium veel kans dat ze niet exact overeen zullen komen met de afbeeldingen op je beeldscherm. Door hun oorsprong zijn er belangrijke verschillen tussen de resultaten van het beeldscherm en de prints, waaronder:
- Beeldschermen zijn vaak helder (lichtbron die licht uitstraalt), terwijl prints reflecteren
- Omstandigheden voor weergave in vergelijking met bovenstaande: daglicht heeft een heel andere lichttemperatuur dan de meeste kunstmatige lichtbronnen en kan van invloed zijn op het uiteindelijke resultaat van je print
- De papierkleur/-witheid van het gebruikte papier kan variëren volgens het gebruikte printproces
- Drukprocesspectrum - het vermogen van het gebruikte printproces om verschillende kleuren te vertegenwoordigen
Om dit te verhelpen gebruiken programma's zoals Photoshop en Lightroom een specifiek proces, Soft-proofing genaamd, dat printprofielen gebruikt om het beeldscherm aan te passen aan de papiersoort.
Onze Vakcolor Soft-proofing-profielen zijn ontworpen om de effecten van de verschillende soorten afdrukprocessen te simuleren. Soft-proofing toont de bestanden op basis van de kleurruimte van de printer in combinatie met het profiel van het beeldscherm. Indien correct uitgevoerd, blijft het afbeeldingsbestand en de pixelwaarden onveranderd.
We hebben een aantal profielen die je kunt downloaden, van Fuji fotografisch zijdeglanspapier tot Hahnemühle fine art. Elk profiel zal een licht verschillend output-resultaat opleveren daar het aangeboden proces nagebootst zal worden.
Let erop dat dit profiel enkel gebruikt wordt voor soft-proofing en sla dit niet op in je bestanden.
Download onze printprofielen
Meer over de installatie en het gebruik van Soft-proofprofielen
Uw voorbeeldprints worden afgedrukt op Fuji fotografisch zijdeglanspapier en moeten worden vergeleken met hetzelfde afbeeldingsbestand op het scherm door gebruik te maken van het profiel 'Vakcolor Fotografische Zijdeglans & Hoogglans' beschikbaar op de downloadpagina voor Printprofielen.
Profielen moeten op de volgende locatie worden geïnstalleerd:
Windows PC - C:\Windows\System32\Spool\Drivers\Color\
Mac - Macintosh HD > Library > Colorsync > Profiles
Dit profiel is bedoeld om je een voorbeeld van de print te geven, rekening houdend met de gevoeligheid van het desbetrefende fotopapier.
Als je de scherm/print match hebt bepaald kun je prints bestellen waarvan het output-resultaat die van het beeldscherm benadert. Daar de kwaliteit van beeldschermen heel geleidelijk afneemt met de tijd, is het aangeraden om de prints & bijbehorende bestanden veilig te bewaren en regelmatig te controleren of je beeldscherm nog steeds optimaal gekalibreerd is.
Wanneer verschillende papiersoorten en afdrukprocessen worden gebruikt, zoals afdrukken op Inkjet-papier, zorgt er dan voor om het juiste profiel voor soft-proofing te gebruiken.
Soft Proofing in Lightroom
Stappen voor soft-proofing in Lightroom:
- Ga naar de Develop module
- Vink 'Soft-proofing' aan in de onderste werkbalk
- Selecteer 'Before: Current State' in de onderste werkbalk
In het rechtermenu ziet u nu het Soft-proofing dialoogvenster
- Selecteer 'Show destination gamut warning' - rood toont gebieden aan die de printer niet kan behandelen
- Klik op 'Create Proof Copy'
- Om het Vakcolor printprofiel in het drop-downmenu te laden > 'Other...' > zoek het profiel op je systeem
- Pas je Soft-proof-versie aan in overeenstemming met het origineel
Videolink voor meer informatie
Soft proofing In Photoshop
Let erop dat dit profiel enkel gebruikt wordt voor soft-proofing en sla dit niet op in je bestanden.
Een goede techniek voor Soft-proofing in Photoshop, is om het uiteindelijke afbeeldingsresultaat te dupliceren. De gedupliceerde afbeelding kan vervolgens worden aangepast met de gekozen inkt- en papierinstellingen, zodat het oorspronkelijke bestand intact blijft en je je gedupliceerde afbeelding kunt vergelijken met het origineel.
- Image > Duplicate
- Window > Arrange > 2-up Vertical
To soft proof:
- View > Proof Setup > Custom...
- Te simuleren apparaat: Je gedownload Vakcolor-profiel
- Rendering: Perceptueel
- Puntcompensatie moet worden gecontroleerd
- Klik op OK
Nu kun je je afbeeldingen naast elkaar vergelijken, om zo de verschillen in je soft-proofresultaat te bepalen. Vervolgens kun je kleine wijzigingen doorvoeren in Levels en Curves, om je afbeelding af te stemmen op het origineel, voordat je de print op slaat.
Videolink voor meer informatie